6+1 Mύθοι της προπόνησης με Βάρη που πρέπει να αποφύγεις.

Προπόνηση με βάρη. Κατευθείαν στο μυαλό μας έρχεται ο Arnold Schwarzenegger και όλοι οι Βodybuilders που κάνουν προπόνηση στα σιδεράδικα. 💪

Και όχι άδικα καθώς κατά καιρούς έχουν επικρατήσει απόψεις για την προπόνηση με βάρη που θεωρείται από πολλούς μια μη ασφαλή και δύσκολη μορφή γυμναστικής. 🤔

Πάμε σήμερα να δούμε αναλυτικά κάποιους μύθους για την προπόνηση με βάρη και να τους καταρρίψουμε παρέα! 💡

#1 💪 Αν κάνεις βάρη θα ‘φουσκώσεις’.

👉 Κοινώς, θα γίνεις σαν τον Arnold που είπαμε πιο πάνω!

🤦‍♀️ Ο μύθος αυτός επικρατεί πιο πολύ μεταξύ των γυναικών. Πολλές φοβούνται να σηκώσουν βάρη, νομίζοντας οτι θα φουσκώσουν οι μύες τους.

🧐Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς η απόκτηση μυικής μάζας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η διατροφή, η ένταση και συχνότητα της προπόνησης και φυσικά ρόλο παίζουν οι γενετικοί παράγοντες.

😉Αντιθέτως, η προπόνηση με βάρη βοηθάει στην απόκτηση άπαχης μυικής μάζας (lean muscle mass), ενισχύει το μεταβολισμό (περισσότερες καύσεις) και συνεισφέρει στη μυική ενδυνάμωση.

🙄Γι ‘αυτό μην αγχώνεσαι οτι θα ‘φουσκώσεις’ επειδή σηκώνεις 5 κιλά παραπάνω, έτσι θα έπρεπε να είμασταν όλοι bodybuilders!

#2 🤕 Πρέπει να είσαι ‘πιασμένος’ μετά από κάθε προπόνηση.

👉 Το γνωστό ‘πρέπει να πονάω για να νιώθω ότι έκανα δουλειά’!

🧐 Το ‘πιάσιμο’ που νιώθουμε μετά την προπόνηση, λέγεται αλλιώς καθυστερημένος μυικός πόνος (DOMS) και εμφανίζεται έπειτα απο 12 εώς 24 ώρες από ένα δυνατό workout. Αυτό δεν είναι άλλο από μικροτραυματισμούς στους μύες και οφείλεται σε φλεγμονώδη απόκριση στην βλάβη του μυϊκού ιστού κατά την άθληση. Φυσιολογική απόκριση του σώματος δηλαδή σε μια έντονη προπόνηση.

💡 Αλλά το να νιώθεις πόνο μετά από κάθε προπόνηση δεν είναι απαραίτητα ένδειξη καλής προπόνησης. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσες να εμποδίσεις την πρόοδό σου με τις υπερβολές!

😉 Συνέπεια και προοδευτική υπερφόρτωση (progressive overload) είναι οι λέξεις κλειδιά για την μυική ανάπτυξη!

#3 👩‍🦼 Η προπόνηση με βάρη οδηγεί σε τραυματισμούς.

👉 Όταν εκτελείται με κατάλληλες τεχνικές και υπό την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή, η προπόνηση με βάρη είναι ασφαλής για τα περισσότερα άτομα.

🧐 Στην πραγματικότητα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών ενισχύοντας τους μυς και βελτιώνοντας τη σταθερότητα των αρθρώσεων.

💡 Εδώ να πούμε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις με μικρή επιβάρυνση, δίνοντας πρώτα βάση στη σωστή εκμάθηση της τεχνικής και σταδιακά να προχωρήσεις σε πιο απαιτητικά επίπεδα!

#4 🧍 Με τα βάρη μένεις κοντός.

👉 Κοινό παράδειγμα γονέων που ‘μαλώνουν’ τους προπόνητες των παιδιών τους να μη σηκώνουν βάρη γιατί θα μείνουν κοντά και πως θα επηρεαστεί η ανάπτυξή τους!

🧐 Σύμφωνα με έρευνες, η προπόνηση με βάρη στην εφηβεία όχι μόνο δεν επηρεάζει αρνητικά την αύξηση του ύψους σε παιδιά και εφήβους, αλλά κρίνεται επιτακτική η ανάγκη χρήσης αντιστάσεων στις προπονήσεις καθώς βοηθάει στην μυική και οστική ανάπτυξη και στην έκκριση ορμόνων (πχ τεστοστερόνη), σημαντκές για την ανάπτυξη του οργανισμού.

😉 Επίσης, με την άσκηση γίνεται καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός και επιδιώκεται η ορθοσωμία.

💡 Εδώ βέβαια πρέπει να ληφθεί υπόψιν η ηλικία των παιδιών και το υπόβαθρό τους.

🤔 Αντίθετα, έχετε ποτέ ζυγίσει την τσάντα που παίρνει καθημερινά το παιδί σας στο σχολείο να δείτε πόσα κιλά σηκώνει καθημερινά και με πόσο λάθος στάση; Ή πόσο ζημιά προκαλεί η πολύωρη κακή στάση όταν διαβάζει και όταν παίζει με τις ώρες στον υπολογιστή και το κινητό;

#5 📉 Τα βάρη σε βοηθάνε να χάσεις τοπικά λίπος.

🤦‍♀️ Άλλος ένας μύθος που πιστεύουν πολλοί. Οτι κάνοντας ασκήσεις για παράδειγμα για την κοιλιά ή τους τρικεφάλους, θα σε βοηθήσει να χάσεις το λίπος εκείνης την περιοχής.

👉 Ας ξεκινήσω λέγοντας αυτό που φωνάζουμε όλοι οι γυμναστές, ΔΕΝ ΥΠΑΧΕΙ ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ!

🧐 Το λίπος χάνεται από ΠΑΝΤΟΥ όπως ακριβώς και μπαίνει. Μόνο τοπική μυική ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει.

💡 Αντίθετα, για την απώλεια λίπους είναι απαραίτητος ένας συνδυασμός προπόνησης με βάρη, αερόβιας προπόνησης και ισορροπημένης διατροφής.

#6 🏃‍♀️ Μόνο με το cardio μπορείς να χάσεις κιλά.

💡 Eνώ κατά κύριο λόγο η αερόβια άσκηση είναι αποτελεσματική για την καύση θερμίδων και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, η προπόνηση με αντιστάσεις βοηθάει και αυτή στην απώλεια βάρους και στη σύσταση του σώματος.

🧐 Το ‘χτίσιμο’ μυϊκής μάζας μέσω της προπόνησης με βάρη αυξάνει κατακόρυφα τον μεταβολισμό (περισσότερες καύσεις), και οδηγεί σε μεγαλύτερη δαπάνη θερμίδων κατά την ηρεμία.

😉 Εάν ακολουθείτε ένα αερόβιο πρόγραμμα και θέλετε να χάσετε λίπος, απλά σηκώστε και βάρη στο γυμναστήριο!

#7 👵 Η τρίτη ηλικία δεν πρέπει να σηκώνει βάρη.

👉 Η γυμναστική με βάρη είναι ωφέλιμη για άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.

🧐 Βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της οστικής πυκνότητας και των λειτουργικών ικανοτήτων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο σημαντικές όσο μεγαλώνουμε. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να ωφεληθούν πολύ από την προπόνηση με αντιστάσεις για να βελτιώσουν την ισορροπία, την κινητικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

💡 Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι χρειάζεται και η σωστή καθοδήγηση από τον γυμναστή τόσο στην τεχνική όσο και στα βάρη που χρησιμοποιούνται.

BONUS #8 🏋️ Πρέπει να έχεις ακριβό εξοπλισμό για να κάνεις προπόνηση με βάρη.

👉 Αποτελεσματική προπόνηση με αντίσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό!

🧐 Οι ασκήσεις σωματικού βάρους, όπως τα push-ups, τα squats και τα lunges, είναι πολύ αποτελεσματικά για την απόκτηση δύναμης και μυικής μάζας. Επιπλέον, εξοπλισμός όπβς λάστιχα αντίστασης ή αλτήρες μπορουν έυκολα να χρησιμοποιηθούν για μια ποικιλία ασκήσεων προπόνησης στο σπίτι ή σε περιορισμένους χώρους!

Αυτό βέβαια μπορείς να το πετύχεις με τα προγράμματα Online Coaching και Online Personal Training που έχω φτιάξει αποκλειστικά για εσένα, πάνω στις ανάγκες σου και στον εξοπλισμό που διαθέτεις!

Εάν θέλεις έναν σύμμαχο στην προσπάθεια σου, ενημερώσου παρακάτω για τα πακέτα και συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας στην σελίδα μου:

Tα λέμε σύντομα!

Καριπίδου Δέσποινα, FitWorks by Debbie

Previous
Previous

Μύθοι & Αλήθειες: Κυτταρίτιδα

Next
Next

Αερόβια άσκηση: 6+1 προτάσεις για εσένα!